Heelys zijn meer dan alleen schoenen. Je kunt ze omtoveren in rolschoenen door middel van een of meerdere wielen die je in de hakken kunt bevestigen. Zo kun je afwisselen tussen lopen en skaten. Maar er zijn heel veel keuzes die je moet maken wanneer je deze hippe schoenen wil aanschaffen. Je moet bijvoorbeeld afwegen of je een dikke of dunne zool wilt, wat compleet afhankelijk is van je eigen voorkeur. Daarnaast kun je kiezen om snel en makkelijk voor klittenband te gaan, of voor stevigheid en stijl met gewone veters. Op www.schoenenmetwieltjes.net kun je alle soorten bekijken en wordt je op kundige wijze van advies voorzien over welke rolschoenen het beste bij jou passen. Deze bieden namelijk plezier en gemak voor iedereen. Naast het feit dat jij je zo sneller en leuker kunt voortbewegen, kun je ook allerlei trucjes doen en achterwaarts rollen.

Het uitvoeren van sommige van deze trucs is niet geheel ongevaarlijk. Hoewel er gemiddeld slechts 51 van de 100.000 kinderen serieus gewond raakt door Heelys, zijn dit er natuurlijk toch 51 te veel. Daarnaast zijn er nog kleinere verwondingen, denk hierbij aan schaafplekken. Heelys kopen brengt dan natuurlijk ook een aantal (kleine) risico’s met zich mee, zeker als het de eerste keer is dat je dergelijke schoenen probeert. Als je niet te snel gaat, zul je waarschijnlijk niet vallen. Als je onverhoopt toch ten val komt, zul je vaak last hebben van enkele schaafplekken, meestal rondom de ellenbogen. Daarom moet je eerst oefenen op een rustige straat, zonder al te veel verkeer waar je plots voor moet stoppen. Vooral het remmen behoeft namelijk oefening, maar oefening baart kunst – uiteindelijk.

Leren loopt op rolletjes

In tegenstelling tot skateboarden en skeeleren, bijvoorbeeld, is het gebruiken van deze rolschoenen vrij gemakkelijk onder de knie te krijgen. Dit blijkt wel uit de enorme populariteit van Heelys schoenen. Vooral kinderen tot 14 jaar zijn gek op ze, maar ook enkele volwassenen hebben een gokje gewaagd en zijn zichtbaar gecharmeerd van de rolschoenen. Omdat het een soort combinatie is van lopen en schaatsen of skeeleren, heeft bijna iedereen er wel gevoel voor. Bovendien kun je met Heelys proberen de ontwikkeling van een gevoel voor balans te stimuleren, voor jezelf of je kinderen.

Het is hierbij wel zo dat wanneer een jong kind, van onder de 12 jaar, begint met Heelys, de oudere broers of zussen vaak niet zullen volgen. Zij imiteren hun jongere broertjes en zusjes namelijk niet. Daarom is de kans groter dat wanneer (een van de) ouders ook gebruik maakt van deze hippe schoenen, de oudere kinderen ook gecharmeerd zullen worden. Het werkt dus beter als je met het hele gezin al rollend overal naartoe gaat op trendy rolschoenen.