ketobox

Als je wilt afvallen, dan kun je het keto dieet (ook het ketose dieet genoemd) volgen. Wat voor soort dieet is het precies? Het ketogeen dieet is een strikt koolhydraatarm dieet. Je eet maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Dit aantal is buitengewoon laag, vooral als je gewend bent om dagelijks koolhydraten te eten. Als je met het ketogeen dieet begint, dan gaat je lichaam ketonen produceren. Je lichaam komt dan in een staat van ketose. Ketonen zijn stoffen die je lever aanmaakt als je meer suiker nodig hebt, maar deze niet hebt. Je hersenen hebben altijd suiker nodig om te functioneren. Wanneer de suiker echter op is tijdens het keto dieet, dan zijn de ketonen aan de beurt. Deze stof zet de vetzuren vervolgens om in energie, zodat je lichaam kan functioneren.

Recepten

Het belangrijkste van gedeelte van een ketogeen dieet, zijn de vetten. Maar liefst 70% (of meer) van je dagelijkse inname moet vet zijn. Dat laat 20-25% over voor eiwitten en slechts 5-10% voor koolhydraten uit groenten en fruit. 

keto dieet

Met de onderstaande vijf recepten voor een ketogeen dieet, krijg je zeker voldoende goede vetten binnen en blijf je in ketose:

  1. Omelet met champignons, tomaat en geitenkaas.
  2. Koolhydraatarme BLT sandwich.
  3. Koolhydraatarme vanille-ijs
  4. Koolhydraatarme wrap met kipfilet.
  5. Groene smoothie bowl

Een keto dieet met deze recepten kun je in ketose blijven. Het belangrijkste is dat je er van geniet. Dit is niet alleen voor een ketogeen dieet, maar ook voor geen ‘gebalanceerde’ dag of als een permanent onderdeel van een gezondere levensstijl.

Het proces van ketonen

Ketonen zijn chemicaliën die worden aangemaakt wanneer je lichaam ver begint te verbranden voor energie. De belangrijkste oorzaak van de productie van ketonen komen vooral voor bij mensen met diabetes. Ze hebben een gebrek aan insuline. Als je niet genoeg insuline in je lichaam hebt, dan komt er meer glucose in de bloedbaan waar de cellen niet in kunnen komen. Dit gebeurt ook tijdens een keto dieet. De cellen gaan dan vet verbranden voor energie, in plaats van glucose. Hierdoor komen ketonen in de bloedbaan en mogelijk in de urine.