panna cotta recept

Wie houdt er niet van de Italiaanse keuken? Behalve de heerlijke pizza’s en pasta’s weten de Italianen hoe ze overheerlijke desserts kunnen maken, zoals tiramisu, Italiaans ijs en natuurlijk panna cotta (vertaald: gekookte room). Dit gerecht komt uit de Noord-Italiaanse streek Piëmont, waar Turijn de hoofdstad is.

Panna cotta is bij uitstek een dessert voor feestelijke gelegenheden, zoals bijvoorbeeld de Kerstdagen.

panna cotta recept

Hoe wordt panna cotta gemaakt?

Het panna cotta recept is eigenlijk vrij eenvoudig, want het is gemakkelijk en snel te maken. En goed nieuws voor mensen met een allergie voor gluten: het is glutenvrij. De basisingrediënten zijn room, melk en suiker. Deze worden een kwartier gekookt. Vervolgens wordt er nog zoveel gelatine in opgelost dat de pudding zijn vorm houdt. Voor de smaak wordt vanille toegevoegd, maar je kan voor variatie ook andere ingrediënten toevoegen of een saus maken. Zo zijn bijvoorbeeld witte chocolade en bosvruchten goed geschikt voor een zeer smakelijke panna cotta variant.

De verschillen tussen panna cotta witte chocolade en panna cotta bosvruchten.

Zowel de panna cotta met witte chocolade als die met bosvruchten zijn gemakkelijk te maken varianten.

Er zijn echter verschillen in de bereiding van deze twee varianten. Bij de panna cotta witte chocolade kook je eerst de room, lost de gelatine op en vervolgens giet je dit mengsel over de witte chocolade, waarna je roert tot de chocolade is opgelost.

Wanneer je panna cotta bosvruchten wilt maken, dan gaan de bosvruchten niet in het mengsel, maar hiervan wordt een saus gemaakt. Deze is eenvoudig te maken. De bosvruchten worden gekookt en vervolgens kun je met behulp van een zeef en pollepel de saus eruit drukken en suiker toevoegen. Alternatief is het pureren van de gekookte bosvruchten. Bij beide manieren moet je wat gelatine toevoegen om de saus te binden en suiker voor de smaak. De saus bewaar je in de koelkast die je net voor het opdienen over de panna cotta giet.

Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar er zijn talloze varianten voor het maken van een panna cotta waar je gasten – en ook jijzelf – de vingers bij af zullen likken. Smakelijk eten!