sativa

Zowel om recreatieve als om medicinale redenen kan het zijn dat je op zoek bent naar een wietsoort om te gebruiken of om uit wietzaadjes heuse cannabisplanten te laten voortkomen. Deze planten hebben altijd wel in verschillende gedaanten bestaan. De afgelopen decennia hebben mensen echter talloze wietsoorten met elkaar gekruist, waardoor het aantal soorten alleen nog maar verder is toegenomen. Als je een soort prefereert met een stimulerende (en dus niet te veel kalmerende) werking, dan is het aan te raden voor een soort te gaan waarin sativa dominant is in de genetica.

De effecten van sativadominante wiet

Wietsoorten waarvan de genetica grotendeels of zelfs geheel uit sativa bestaat hebben op jou als gebruiker doorgaans een stimulerend en opwekkend effect. Dit stimulerende betreft dan vooral het lichamelijke gedeelte. Je geest blijft er dus vrij helder bij, in tegenstelling tot wietsoorten waarin indica de dominante factor is. Aangezien je er bij sativa dus met je hoofd goed bij blijft en lichamelijk wordt dus juist wordt gestimuleerd zul je zeker in staat zijn dingen te blijven doen. Een goede sativa nemen vlak voor het slapen gaan is dus niet zo’n goed idee. Daarentegen gebruiken feestvierders wel vaak dit soort wiet aan het begin van een lange uitgaansavond of festivaldag.

sativa

Uiterlijke kenmerken sativaplant

Ook wat betreft de wietplanten zelf zijn er opvallende verschillen te ontdekken tussen indica en sativa. Planten waarin laatstgenoemde dominant is hebben zo meestal de volgende kenmerken:

  • Het gestel van een sativaplant is lang, hoog en slank. 
  • De bladeren passen hier goed bij, in die zin dat ook deze lang en smal zijn.
  • Deze planten kunnen zeker in de vrije natuur enkele meters hoog worden.
  • Van sativaplanten kan een zoetige geur af komen tijdens de groei- en vooral de bloeiperiode.
  • De bloeifase kan tot drie maanden bedragen.