Ook jij kan dichten
Terwijl je dit leest zit je waarschijnlijk met je gedachten heel ergens anders. Je hebt momenteel een zware verplichting, en je voelt je schuldig omdat je eigenlijk iets anders met je tijd zou moeten doen. We hebben het dan niet over zwaarwegende werkzaamheden; we hebben het over Sinterklaas gedichten schrijven.  Zo’n Sinterklaasgedicht zal voor sommige mensen een eenvoudige taak zijn, maar anderen hebben er vaak de grootste moeite mee. Ze vinden het eindeloos moeilijk om een opstel te schrijven over een onderwerp, en een Sinterklaas gedicht – iets wat je voor de lol zou moeten schrijven – is een lastige opgave.  Hoewel je tegenwoordig al leert wat rijmwoorden zijn in groep 2 van de basisschool hebben velen het schrijven van gedichten nooit onder de knie gekregen. Daarom mag je blij zijn dat je vandaag de dag een Sinterklaasgedicht moet schrijven, in een digitaal tijdperk waarbij je meer dan voldoende hulpmiddelen voor handen hebt om jouw opdracht succesvol uit te voeren. Het is voor veel beginnende gedichtenschrijvers de ultieme uitkomst.

1001gedichten

Een gedichtengenerator
Wanneer je gaat kijken op het internet naar inspiratie voor een Sinterklaasgedicht kan je zoeken naar een zogeheten gedichtengenerator. Een gedichtengenerator is niet veel meer dan een computerprogramma waar je een aantal zaken invoert over het cadeau, jouzelf eventueel en de ontvanger, en ziedaar; er komt een Sinterklaasgedicht op je beeldscherm wat je kan gebruiken om bij het Sinterklaascadeau te voegen.  Nu zal een ontvanger die jouw ‘schrijverstalenten’ kent heus wel doorhebben dat jij een gedichtengenerator hebt gebruikt; het is dus niet leuk als je een Sinterklaasgedicht krijgt wat door de computer is bedacht. Daarom is het wel zo leuk om een aantal zaken in de tekst van een dergelijk gedicht aan te passen waardoor het gedicht ‘handgeschreven’ aandoet. Een volgend gedicht kan je wellicht schrijven met het gedicht van de gedichtengenerator als voorbeeld. Op die manier zit je niet de hele avond gedichten te schrijven met de gedichtengenerator, je leert er zelf ook wat van.

Een rijmwoordenboek of kant en klaar gedicht
Natuurlijk zijn er ook altijd mensen die een cadeau op het laatste moment pas kopen; 5 december is een dag waarop het altijd topdrukte is in de winkel met allemaal last minute klanten die nog snel een Sinterklaascadeau willen kopen voor Pakjesavond.  Wanneer je na zo’n boodschappentripje uitgeput op de bank zit ben je vaak niet meer in staat om nog een compleet gedicht te schrijven. In zo’n geval kan een kant en klaar gedicht wat je op internet vindt een heel geschikte optie zijn. Wie iets meer tijd heeft voor een Sinterklaas gedicht en alleen een steuntje in de rug nodig heeft kan werken met een rijmwoordenboek. Wanneer jij een zoekwoord invult, voorbeeld ‘Sinterklaas’ komen al snel rijmwoorden als ‘speculaas’, ‘helaas’, ‘pindakaas’ et cetera in je beeldscherm. Jij kan zelf zinnen maken met deze rijmwoorden.