Je denkt er misschien vaker niet aan dan wel, maar in veel situaties is oorbescherming erg belangrijk. Je oren zijn kwetsbaar en worden door je lichaam zelf beschermd. Een te lange blootstelling van je oren aan hard geluid, kan er voor zorgen dat je gehoorbeschadiging oploopt. Die beschadiging kan zich uiten in het constant horen van een hoge pieptoon, het verminderen van de gehoorcapaciteit of zelfs het volledige wegvallen van het gehoor aan één of beide kanten.

Waarom moet ik mijn oren beschermen?
Het bezoeken van een concert, een ritje op de motor of het werken rondom luide machines zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin oorbescherming prioriteit dient te zijn. Bij geluiden boven de 90 decibel kan er namelijk al permanente schade ontstaan. Je zult vast wel eens na blootstelling aan hard geluid een piep in je oor hebben gehoord. Dit betekent dat er trilhaartjes beschadigd zijn en hoewel de hoge toon de volgende dag vaak weg is, zal de beschadiging blijvend zijn. Gebruik daarom altijd oordoppen bij dergelijke activiteiten.

Dempen of filteren
Oordoppen zullen het geluid maximaal dempen of filteren. Filteren betekent dat je oren beschermt zijn tegen de grootste geluidsoverlast maar dat achtergrondgeluid hoorbaar blijft. Zo zul bijvoorbeeld alarmsignalen niet worden onderdrukt. Daarnaast helpen de dopjes met focussen, waardoor je aan het eind van de dag meer ontspannen bent. Een goed paar oordoppen vind je in universele uitvoering of speciaal voor jou op maat gemaakt.